Sunday 28 August 2011

Örngott

Fick en kommentar om att kolla upp ordet örngott, vilket jag nu gjort!

Är det någonting som är gott för örnar? Skulle inte jag vilja sova på, känns lite smått riskabelt. Vet ju aldrig när en örn tittar förbi för att vilja snaska på ens kudde.



Wikipedia: Ordet örngott har mycket gammalt ursprung och kan härledas till fornsvenskan. I äldre svenska avser örngott det man lägger huvudet mot. Enligt Gösta Bergmans etymologiska ordbok Ord med historia, finns en tolkning från Uppsalaprofessorn Adolf Noreen att örngottets ändamål var att "fånga upp öronen".

Liknande förklaring (taget härifrån): Örn är här en kortform för öron, och gott kommer av ett verb gäta som inte används längre men som betydde 'få, få tag i'. En språkhistoriskt mer riktig stavning vore örngåt eller örngått. Men eftersom ordet gat (gåt, gått) kom att falla ur bruk i språket tycks man ha uppfattat örngott som något gott, av god. Innebörden blev ju hur som helst densamma: något som det är skönt att lägga örat mot.

Har försökt se om jag hittar andra ord av dessa slag, som det inte känns som att de har någon logisk innebörd. Men nu lyser hjärnaktiviteten med sin frånvaro så jag lämnar det för stunden.

No comments: